Preskoči na sadržaj

Novosti

Iz Gastro dana Regionalnog centra kompetentnosti proizašao najbolji recept za uspješnu budućnost naše županije


Iz Gastro dana Regionalnog centra kompetentnosti proizašao najbolji recept za uspješnu budućnost naše županije

Završili su Gastro dani Regionalnog centra kompetentnosti tijekom kojih su splitska dica proteklog tjedna prezentirala jela koja bi se slobodno mogla naći i u ponudi restorana s Michelinovom zvjezdicom.

Sve je počelo u ponedjeljak, 9. listopada, kada je u restoranu Velum otvorena manifestacija 'Dica kuvaju', kao jedna u nizu aktivnosti kojima Turističko-ugostiteljska škola Split, zahvaljujući projektu uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva popularno nazvanim FitSplit - Future In Tourism, sudjeluje u Mjesecu gastronomije u organizaciji Turističke zajednice grada Splita.

Manifestaciji su, među ostalim, nazočili župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sporta Tomislav Đonlić, direktorica TZ grada Splita Alijana Vukšić i direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović, predsjednik Županijske komore Split Joze Tomaš te brojni partneri i uzvanici. Djeci su u stvaranju sinergije između tradicije i modernog pristupa hrani, koktelima i slasticama pomogli poznati chefovi Hrvoje Zirojević, Toni Miloš, Ivan Temšić i Gorana Milaković, proslavljeni koktel majstor Jure Vojković te vrhunska slastičarka Ana Kontak.

Župan Boban je naglasio kako je riječ o sinergiji već istaknutih masterchefova i onih koji će to ubrzo postati zahvaljujući projektu uspostave RCK vrijednog 9.864.689,68 EUR / 74.325.504,37 HRK, a kojeg u stopostotnoj vrijednosti financira Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.


 „RCK je trenutno investicijski najveći projekt u Splitu. Benefiti projekta bit će impozantni za sve koji rade u turizmu i ugostiteljstvu jer će RCK imati svoj hotel i restoran u kojima će djeca moći prezentirati svoj rad. Njihov talent rezultat je i rada kadra škole, riječ je o kolektivu koji je na ponos županije“, poručio je Boban na otvorenju Gastro dana RCK.

Dan kasnije, učenici su počastili svoje nastavnike, a u srijedu i ravnatelje. Prije velike završnice koja je u petak okupila sve koji su pomogli u organizaciji događaja, učenici su u četvrtak uz podršku nastavnika i mladog chefa Antonija Mišičina pokazala vještine i veliko srce kuhajući za djecu i roditelje iz Udruge Anđeli.

„Ponosna sam na rad naših učenika i nastavnika, koji su najbolji promotori naše škole i zahvalna svim chefovima, partnerima, medijima, turističkim zajednicama, Gradu Splitu, Ministarstvu turizma i sporta, a osobito Splitsko-dalmatinskoj županiji koja nam je neizostavna podrška u svim projektnim aktivnostima. I za kraj hvala Anđelima što su bili naši dragi gosti jer su zahvaljujući njima naša djeca naučila da je za budućnost hrvatskog turizma, pored neizostavnih kompetencija, potrebno i veliko srce“, istaknula je Andrea Bilandžić, voditeljica promocije strukovnih zanimanja i rada RCK.

O posebnosti manifestacije „Dica kuvaju sa srcem“ govorio je i zamjenik župana Stipe Čogelja.

„Događanja su to koja čovjeka ispune pozitivnom energijom! Uz ovakvu ekipu iz Turističko-ugostiteljske škole, ugostitelje i sezonu, budućnost je osigurana. Mi ćemo dati svoj udio u kolaču i uvijek biti uz njih. To je najbolji recept za uspješnu budućnost naše županije“, naglasio je Čogelja.

Simboličnom porukom "Dragi Anđeli, hvala što ste nam omogućili da danas budemo najbolja verzija sebe", srednjoškolci u koje se vrijedi ugledati, zahvalili su pojedinačno svakom uzvaniku.

„Bilo nam je izrazito zahtjevno u kuhinji, ali sve se na kraju isplatilo kada smo vidjeli osmijehe na licima djece. Sudjelovanje na ovakvim manifestacijama doista je važno i za naš budući rad, kako bismo prošli što više kuhinja i pronašli se u onoj kojoj nam odgovara“, rekao je učenik Ante Vidačković.

Iz njegove izjave jasno je kako Turističko-ugostiteljska škole učenicima donosi mogućnost izbora s obzirom na to da je riječ o iznimno traženim zanimanjima s deficitom na tržištu rada. Ta atraktivna zanimanja današnjice uskoro će se predavati u školi iz budućnosti. Naime, paralelno s projektom, čiji je cilj unaprjeđenje ljudskih potencijala, provodi se i komplementarni infrastrukturni projekt u sklopu kojeg se gradi nova zgrada škole.

 „Sljedeće godine ispod Marjana dobit ćemo jednu velebnu zgradu, novu školu s hotelom i dva restorana. Bit će to mjesto za školovanje budućeg kadra koji će prenositi sve ono što Split i Dalmacija mogu ponuditi. U protekle tri godine uložili smo veliki napor u organizaciju brojnih manifestacija otvorenog tipa s ciljem promocije zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu”, istaknuo je ravnatelj škole Ivo Bilić.


Galerija