Preskoči na sadržaj

Promocija

Dani otvorenih vrata, obrazovanja i karijera


Dani otvorenih vrata, obrazovanja i karijera

Simbioza svih dionika koji kreiraju hrvatski turizam, od početnog dijela koji obuhvaća obrazovanja u srednjim strukovnim školama, do onog koji kreira zakone u sklopu rada Ministarstva turizma i sporta, itekako je bila vidljiva tijekom trodnevne manifestacije pod zajedničkom agendom – Strategija razvoja hrvatskog turizma!

Naime, Turističko-ugostiteljske škola Split u provedbi projekta FIT Split, odnosno uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma  i ugostiteljstva, sa svojim partnerima organizirala je Dane otvorenih vrata, obrazovanja i karijera.

Prvi dan Manifestacije održan je 27. rujna, kada su naši učenici u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Splita pod paskom vrhunskih majstora kuhara i mentora, Splićanima predstavili ono što su naučili kroz školovanje,a sve s ciljem da se obilježi Svjetski dan turizma pod geslom “Turizam i zelena ulaganja”.

Degustiralo se, ocjenjivalo, uživalo, te smo i milenijskom fotografijom Šime Strikomana poslali još jednu razglednicu našeg grada u svijet, kao svojevrsnu pozivnicu za post sezonu turistima koji sve više biraju Split kao destinaciju svog odmora.

Kako, na koji način, jesmo li u koraku sa nadolazećim izmjenama, trendovima koje oblikuju turizam? Jesmo li uopće konkurentni?

To su naime bila neka od pitanja tijekom dvije panel-diskusije organizirane u splitskom hotelu Amphora, prva Dan karijere u suradnji sa HGK-ŽK Split, druga Dan obrazovanje u suradnji sa UNIST-om.

Nakon prezentacije o stipendijama koje za učenike strukovnih škola osigurava Ministarstvo turizma i sporta, a koje je predstavila Sanja Bareza, uslijedio je okrugli stol uz sudjelovanje Antonia Kuzmanića, dogradonačelnika Splita, Ivane Vladović, direktorice Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Duje Vulasa iz Turističke zajednice grada Splita, Joze Tomaša, direktora Hrvatske gospodarske komore – Županijska komora Split i Tonia Miloša, voditelja u Hertage hotelu Martinis Marchi na Šolti.

Svatko iz svog segmenta upoznali su publiku što se napravilo, ali i što se radi kako bi nam i brojke, no više doživljaj budući je to turizam – doživljaj destinacije – bili što bolje, kako bi imali top-ponudu. Istaknut je i gorući problem nedostatak kvalitetne, obrazovne radne snage, no podatak kako su upisane sve kvote u srednjoj školi, gdje se provode i novi programi edukacije, kao što je turistički tehničar destinacije – itekako raduje.

Kao i povećanje broja poslodavaca koji žele da djeca tijekom školovanja budu kod njih na praksi. Pa je nakon panel diskusije koju je moderirala novinarka Sandra Barčot, održan i susret poslodavaca sa školarcima, koji su odmah u direktnoj komunikaciji mogli uvidjeti što im se to nudi na tržištu rada.

Ili ako žele nastaviti školovanje na studijima, gdje im se također uz vrhunsku edukaciju, osiguravaju i stipendije, kao i novi studijski programi koji se prilagođavaju promjenama na turističkoj sceni.

To je bila glavna tema trećeg dana druženja gdje su obrazovne institucije budućim studentima prezentirali svoje programe. Kao i panela Dan obrazovanja, kojem je domaćin bilo Splitsko sveučilite, u ime kojeg je sve okupljene pozdravila Dora Vitez.

Sudionici zanimljive rasprave bili su Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu Splitsko-dalmatinske županije, dr.sc. Toni Popović sa Filozofskog fakulteta Split, doc. dr.sc. Ante Mandić, Ekonomski fakultet Split, Tihana Arapović, Udruga Sunce i gost iz Opatije doc.dr.sc. Vanja Vitezić, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Koji su istaknuli sve ono što nam je oblikovalo današnje stanje u turizmu, ono što generira uspjeh ali i probleme masovnog turizma za lokalno stanovništvo, no i ono što moramo napraviti kako bi i dalje bila omiljena destinacija koja ima vrhunsku ponudu za goste.

Rezime cijele priče je kako moramo svi zajedno biti dio mozaika kojeg čini hrvatski turizam, važna da ne kažemo jedina uspješna grana poslovanja, u kojoj trebamo sudjelovat svi.

Od proizvođača hrane, turističkih djelatnika, državnih i lokalnih vlasti, znanstvenika, obrazovnog sustava, zaštitara okoliša, ulagača u zelenu energiju,.. Svatko u svom sektoru, ali uz zajedničku suradnju!

Samo tako možemo polučiti onaj sanjani održivi turizam 365 u top-destinaciji.

iz medija:



https://www.dalmacijadanas.hr/ucenici-turisticko-ugostiteljske-skole-splicane-i-goste-pocastili-mediteranskom-spizom/
Učenici Turističko-ugostiteljske škole Splićane i goste počastili mediteranskom spizom
DALMACIJADANAS.HR
Učenici Turističko-ugostiteljske škole Splićane i goste počastili mediteranskom spizom
Povodom Svjetskog dana turizma i Dana škole, učenici Turističko-ugostiteljske škole Split i partnerskih škola su, uz podršku Turističke zajednice grada Splita te mentorstvo poznatih chefova…

https://dalmatinskiportal.hr/gastro/fotogalerija-zapocela-manifestacija-mjesec-gastronomije–na-prokurativama-podijeljeno-tisucu-porcija/181621
FOTOGALERIJA Započela manifestacija Mjesec gastronomije, na Prokurativama podijeljeno tisuću porcija
DALMATINSKIPORTAL.HR
FOTOGALERIJA Započela manifestacija Mjesec gastronomije, na Prokurativama podijeljeno tisuću porcija
Povodom Svjetskog dana turizma i Dana Turističko-ugostiteljske škole Split slavilo se danas u srcu Splita

https://slobodnadalmacija.hr/split/otvorena-gastro-manifestacija-u-splitu-dijelile-se-besplate-porcije-spize-i-kokteli-a-uskoro-se-ukljucuju-i-restorani-1326031
Otvorena gastro manifestacija u Splitu; dijelile se besplate porcije spize i kokteli, a uskoro se uključuju i restorani
SLOBODNADALMACIJA.HR
Otvorena gastro manifestacija u Splitu; dijelile se besplate porcije spize i kokteli, a uskoro se uključuju i restorani
Brojne delicije, čak tisuću porcija, koje su pripremili splitski učenici i studenti gastronomske struke, ali i poznati chefovi, dijelile su se u srijedu na Prokurativama. Tamo je, naime, svečano …

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/ucenici-turisticko-ugostiteljske-skole-splicane-i-goste-pocastili-mediteranskom-spizom-1326184
Učenici Turističko-ugostiteljske škole Splićane i goste počastili mediteranskom spizom
SLOBODNADALMACIJA.HR
Učenici Turističko-ugostiteljske škole Splićane i goste počastili mediteranskom spizom
Povodom Svjetskog dana turizma i Dana škole, učenici Turističko-ugostiteljske škole Split i partnerskih škola su, uz podršku Turističke zajednice grada Splita te mentorstvo poznatih chefova Hrv…

https://slobodnadalmacija.hr/split/fit-split-dani-karijere-i-obrazovanja-rekordnu-sezonu-imamo-stvorimo-zajedno-nove-turisticke-trendove-1328628
FIT SPLIT Dani karijere i obrazovanja: Rekordnu sezonu imamo, stvorimo zajedno nove turističke trendove
SLOBODNADALMACIJA.HR
FIT SPLIT Dani karijere i obrazovanja: Rekordnu sezonu imamo, stvorimo zajedno nove turističke trendove
Zelena budućnost i zelena ulaganja poruka je trodnevne manifestacije “Dani otvorenih vrata, obrazovanja i karijera” koju je Turističko-ugostiteljska škola Split organizirala u suradnji sa TZ gr…

https://www.dalmacijanews.hr/clanak/xi9k-dana-karijera-i-obrazovanja-turisticko-ugostiteljske-skole#/clanak/xi9k-dana-karijera-i-obrazovanja-turisticko-ugostiteljske-skole
Dani karijera i obrazovanja u Splitu: Susret poslodavaca sa školarcima, panel rasprave...
DALMACIJANEWS.HR
Dani karijera i obrazovanja u Splitu: Susret poslodavaca sa školarcima, panel rasprave…
Rezime cijele priče je kako moramo svi zajedno biti dio mozaika kojeg čini hrvatski turizam, važna da ne kažemo jedina uspješna grana poslovanja, u kojoj trebamo sudjelovat svi

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/fit-split-projekt-regionalnog-centra-kompetentnosti-turisticko-ugostiteljske-skole-split-/182639
FIT SPLIT Dani karijere i obrazovanja: Rekordnu sezonu imamo, stvorimo zajedno nove turističke trendove
DALMATINSKIPORTAL.HR
FIT SPLIT Dani karijere i obrazovanja: Rekordnu sezonu imamo, stvorimo zajedno nove turističke trendove
‘Dani otvorenih vrata, obrazovanja i karijera’



Galerija